Mountain View Fire Station Number 5

Location
Mountain View, CA
Owner
City of Mountain View
Architect
Bull Stockwell Allen (BSA)
Contractor
McCrary Construction
Sustainability
LEED Gold
Services/Project Type
Structural Engineering
Buildings

The 12,600-gsf Fire Station #5 provides drive through apparatus bays for three response vehicles including a long reserve ladder truck and a hazardous materials response team. The $5.25 million fire station consists of a two-story living and training facility, a one-story high apparatus bay and a separate conference center. The project is constructed of structural steel and the lateral framing system consists of concentric braced frames and moment frames. The building structure is founded on shallow spread footings. The station is an Essential Service Facility designed for full time staff with additional beds for temporary crew when needed. The use of brick with a tower element responds to the strong desire of the city and staff for a design evocative of traditional stations.

The project received LEED Gold certification and uses solar water heating and daylight harvesting controls to achieve impressive energy savings.

Awards & Recognition

  • Honor Award for Design Excellence, F.I.E.R.O., 2012

Photograph by David Wakely
quotes