Battery East Vista/Presidio Coastal Trail Bridge

Location
San Francisco, CA
Owner

Golden Gate National Parks Conservancy

Architect

Meyer + Silberberg

Contractor

McGuire and Hester

Services/Project Type
Civil Engineering
Site Development
Utility Infrastructure
Stormwater Management

The project transformed the site of a former historic landfill by constructing an ADA-accessible pedestrian/bicycle trail and upgrading the parking lot, capitalizing on the dramatic views of the Golden Gate Bridge and the San Francisco Bay. The ADA-accessible pedestrian/bike trail provides a seamless transition for cyclists traveling within the Presidio, as well as a new perspective on the historic batteries. The nearby Merchant Road “bark chip” lot has been paved and now includes bench seating for visitors to take in the landmark scenery.

The natural terrain was used to create 2-unlined infiltration bioswales, each approximately 1,000-sf of surface area. They manage and treat the stormwater runoff from the 30,000-sf impervious parking lot, which replaced an existing gravel parking lot. The lot is all-weather asphalt and has 75-spaces including 4 dedicated ADA. The viewing plaza includes 12,000-sf of pervious concrete that also mitigates stormwater.

 

Courtesy of Golden Gate National Parks Conservatory
Courtesy of Golden Gate National Parks Conservatory
Courtesy of Golden Gate National Parks Conservatory
Courtesy of Golden Gate National Parks Conservatory
Courtesy of Golden Gate National Parks Conservatory
quotes